Subscribe

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETER

Building 2 and West Parking Garage

Watertown, MA

Client: athenahealth, Inc.

Scope: 30,000 sf multi-purpose building; seven-level parking garage for 1,600 vehicles; custom-designed sculptural screen and living wall.

The first phase of athenahealth’s Master Plan includes a new 30,000 sf multi-purpose building and new seven-level parking garage for 1,600 vehicles. The building massing creates a new contemporary landmarks that both pays respect to, yet stand in quiet juxtaposition against the brick structures that comprise the architectural character of the historic Arsenal on the Charles.

The parking garage features a custom-designed sculptural screen that elegantly wraps a textured, pre-cast concrete façade to the north. The screen is constructed of delicate aluminum panels that employ a hyperbolic paraboloid surface, resulting in a curved, multi-directional shape. This dynamic structure activates the street, and weaves between the garage and multi-purpose building to create a cohesive form and continuity between structures.

On the south façade, a living wall announces a new public park across from the Charles River, creating a civic space for athenahealth employees and the surrounding community. The park also provides improved accessibility and has been setback from the property line to provide a minimal profile and integrate with an adjacent residential neighborhood.

View the animation.

Collaborators:
Landscape Architect: Stantec
Parking: Walker Parking Consultants
MEP/FP Engineer: RDK Engineers
Structural Engineer: Odeh Engineers, Inc.
Geotechnical Engineer: Sanborn Head
Code Consultant: Code Red Consultants, LLC
Specifications: The Friday Group LLC
Lighting: Lam Partners
Transportation: Vanasse & Associates
Construction Manager: C.E. Floyd Co.