Pease, Zero Net Energy Office Building
General Services Administration
Portsmouth, New Hampshire

The federal building at Pease Air Force Base is one of two commissions Charles Rose Architects received from the federal government’s GSA Design Excellence Program, which selects leading firms to design innovative and contemporary works of public architecture. Pease is designed to occupy an 11.6-acre parcel on the former air force base, and its energy-saving strategies will give it a unique profile among federal buildings. The project is designed to LEED Platinum standards and will be capable of generating on-site the energy that it uses in a year. Like our other commission under the Design Excellence Program—a port of entry on the U.S.- Mexico border—our office design seeks to balance competing needs for security and openness.

In the architecture for the office of the future, everything is mutable. Nothing is fixed, not even the exterior skin of the office building, which changes with the weather.

Bruce Nussbaum, writing about Charles Rose Architects. “Offices that Spark Creativity,” BusinessWeek, 2000

To achieve Net-Zero, numerous sustainable features are utilized, including chilled beam H.V.A.C. system; daylight dimming system; solar hot water system; 48 geothermal wells and a photovoltaic array.

The building provides two stories with over 60,000 SF of secure office space for federal employees, including spaces open to serve the public (Social Security Administration and I.R.S. offices).